August 24, 2013

Dugaan kecil di hari yang bermakna…

Selamat pagi di bulan Syawal…

Anakanda kedua Qayzer Adam Munawar bin Ahmad Munawar sudah pun berumur 2 tahun. Pantas sungguh masa berlalu. Bulan hadapan kakaknya pula menyambut kelahiran ketiga tahun.

Saye masih ingat 2 tahun lalu… Anakanda kedua dilahirkan pada bulan Ramadhan tetapi dia dimasukkan semula ke dalam wad NICU dan keluar wad betul-betul pada pagi Syawal.

2 hari sebelum SHUT, saye sudah berjanji untuk membeli kek (small celebrate kerana abienya berkursus 2 minggu… Abie balik kita celebrate lagi yea sayang…)

Dipagi yang dinanti… keadaan seperti biasa. Hujan dan sejuk. Saye bersiap untuk pergi bekerja. Dalam hati tak sabar menunggu malam. Saye memandu seperti biasa. Biasala time hujan ni jalan memang agak sesak. Lebih sesak dari biasa (biasa pun memang sesak)

Tiba-tiba… dduuummmm!!! Bunyi yang amat kuat. Meletop! Dan ayat pertama yang saye dengar dari mulut adik saye disebelah “Kak Uji!!” Saye masih blur… aku langgar orang ke? Saye pandang belakang… Pandangan saye sangat clear (yelah memang clear sebab cermin belakang dah takde. Berlubang!. Lopong!) Nasib baik sistem preve akan berbunyi kuat jika driver & second driver tak pakai seat belt. Kalau tak confem kami dah tembus keluar cermin hadapan (saje promote preve :-) )

Saye pandang depan, driver kereta depan keluar sambil buat muka pada saye (oh! saye dah TERlanggar kereta depan!). Saye terus keluar dan abaikan driver kereta hadapan. Ape yang saye nak tengok adalah kereta saye dibelakang. Yea.. lori tangki dengan bestnye menghentam si lolie evee :-(

Kereta hadapan yang saye TERlanggar hanya sedikit bercalar. Katanya ok. Selepas dia memarahi driver lori (bagi pihak saye) dia pun berlalu pergi.

Saye terus berkata kepada driver lori. “Sini tengah jalan… kita berhenti lepas tol!” Dan kami selesaikannya di sana.

image

Lolie Evee cedera parah

Hati ni tuhan saje yang tahu… Dikala hujan lebat… Cermin belakang takde… Jalan sesak giler… Saye perlu mencari tempat berteduh sebelum membuat police report (ini satu lagi perkara yang saye tak suke. Procedure!)

Untuk pengetahuan semua… police report memang bole dibuat dimana-mana balai polis. Tapi keadaan ini perlukan penyiasatan oleh pihak polis jadi saye perlu buat police report di balai polis mengikut kawasan yang dipertanggungjawabkan. Saye perlu ke Balai Polis Jalan Bandar… kat mana tu??? Haha!

Buat report memang tak lama tapi nak menunggu… prosedur… kesana kesini… amik gambar… bla bla bla… makan 1 hari jugak… Emergency leave la saye hari itu…

Dan pada malam itu saye perlu menunaikan janji saye untuk anakanda kedua… Hati yang remuk terubat sedikit. Happy Birthday sayang… Semoga menjadi anak yang soleh dan bijak…

image

Sorang satu kek dan candle supaya tidak berebut.

Posted via Samsung Galaxy S3