January 23, 2010

Baharu vs Baru

Sejahtera,

Saya jarang sekali update blog saya. Tak punya banyak masa. Itulah alasan yang biasa saya gunakan tatkala ada kawan-kawan yang bertanya. Tak ada idea pun salah satu jugak. Idea yang terlalu banyak pun susah jugak saya nak translate dalam bentuk perkataan. Ah! macam-macam lah! Belum terlambat saya nak ucapkan Selamat Tahun Baharu 2010. Ini ejaan yang betul yea… Mari saya share sedikit ilmu yang saya ada sewaktu hadir di Bengkel Penulisan Ilmiah pada tahun lepas.

BAHARU vs BARU
1. Ayah saya baru sahaja membeli kereta baharu
2. Ahmad baru pulang dari sekolah
3. Ahmad gemar memakai baju baharu

Perbezaan di antara baharu dan baru:
Baharu : New
Baru : Just

Ada banyak lagi perkataan baharu yang kita akan jumpe dalam Bahasa Melayu… :-)

September 29, 2009

H1N1

Salam semua…

Lama betul saya tak update blog saya sejak kewujudan ‘Buku Muka’ (Facebook) dalam hidup saya. Mana tidaknya… saya agak aktif dengan game yang ada di Facebook itu. FalmVile, Restaurant City, Pet Society dan banyak lagi game yang buat hari-hari saya sentisa terisi. Heee…

Sejak beberapa bulan ini… virus yang agak membimbangkan setiap oranga adalah H1N1… Saya ingin berkongsi email daripada seorang pegawai ditempat saya bekerja mengenai virus ini…

virus h1n1

Apa itu H1N1?

Viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam ‘host’ yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi ‘air born’ dan menjangkit dr manusia kpd manusia.

Jangka hayat virus

Oleh kerana ia adalah virus yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati. Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik….akan ‘bersih’ dr virus tersebut.

Apa yang anda perlu tahu ?

Asal virus ini

Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu ‘baling batu sembunyi tangan’ lalu tercetus la outbrake di mexico.

Virologi virus H1N1

Incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 – 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat-lewatnya hari ke-4. H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara serangan

Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS). Peringkat awal, ia hanya pada ‘trakea’ jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat ‘lung collapse’ ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi

Siapa yang berisiko

  1. orang yg ada masalah ‘obesiti’ @ gemok
  2. perempuan yg mengandung
  3. orang yg ada astmatic
  4. orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi (menjalani ‘operation yg besar’, kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)

* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas

Simptom2

day 1 – rasa kurang sihat, tak bermaya

day 2 – selsema, batuk dan demam yg kekal (demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)

day 3 – rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas

day 4 – sakit dada yg teruk……..jumpa doktor dengan segera…….

day 5 – and above lung collapse @ koma

Langkah2 kawalan

  1. golongan2 yg berisiko, elakakn drpd kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)
  2. menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran
  3. elakkan diri jika terdapat ‘orang batuk, bersin dan kurang sihat’
  4. jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)
  5. jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai ‘mask’ (sekurang2 nya 3 ply mask)
  6. utk org yg sihat, elakkan dr kawasan yg padat.
  7. jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan
  8. jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk ‘checkup’ kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus.
  9. tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubt2 tersebut terlebih awal.
  10. vaksin hanya akan ‘wujud’ seawal2nya pada oktober dan hanya utk ‘frontliner’ shj. dan utk awam selewat2nya pada 2010.
  11. utk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia. mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1 batch sample. jika klinik menyatakan mereka boleh jlnkan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
  12. tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbreak ini. sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu. Amin.
Ini adalah sumber dari taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dari Kementerian Kesihatan Malaysia di Pan Pasific Klia pada 01.08.2009

December 23, 2008

New Design of PSAS website

Presenting of our new website…

Old Design

Old Design

New Design

New Design

please log on to http://www.lib.upm.edu.my

July 16, 2008

Kempen Hari Tidak Berbelanja

Amacam??!! Boleh ke? 16 Julai adalah tarikh yang telah di pilih untuk menjayakan Kempen Hari Tidak Berbelanja dan telah di anjurkan oleh FOMCA (Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia). Kenyataan dari FOMCA sila click here.

Hari ini saye bawak bekal ke tempat kerja tapi duit still keluar sebab kena bayar tol dan juga petrol. Dugaan Mega Sale lagi… hahha! ;-) So…. what to do?

Enuff…

{picture di kantor; photo by yisuzy, model: nokia n73me}

September 28, 2006

Can boys and girls be "friends"? Just friends?

Guys, men, boys…they all mean the same to a certain extend. Then, there are some who are suitable to be, just friends with. I call them the buddy type. They shop, gossip and watch movies with you. We talk about our men with them and they would totally listen and comment accordingly. I’m sure you have some guy friends like that.

It’s cool to have men as your best buddies simply because they have a whole different perceptive of everything. Not to say that girl friends are not cool – don’t get me wrong. It’s just that men rationalize and look at things from a different angle. It’s good to look at things from both side of the coin, isn’t it? Plus, it’s logical to get advice about men from a man. It’s rather refreshing sometimes.

If they are so cool and understanding, then how come he’s just a friend? He’s not gay either. Ha ha ha, this is the tricky bit. Some men, we are just not attracted to “that way”. No chemistry and no butterfly in your stomach feeling kind of man. No sexual attraction and no physical tension. Funny, but I can’t explain it myself.

Now, here comes the type of man who gives you all the above kind of feeling. It’s the boyfriend material. How would you know? Well I always believe in a woman’s instincts. It’s very powerful, so use it! These are the men whom you would do anything for. He makes you feel special because there is some unexplainable connection between you and him. There’s love.

The major difference between a male buddy and a boyfriend is that, boyfriends can make you feel jealous for no substantial reason. Caught him looking at another girl and you would throw tantrum, but if your male buddy does that, you would be totally supportive about it.

There is also another type, I call it The Façade – you both are just friends but deep inside, you are actually “mad” about him but have no guts what so ever to confess. This is the toughest category. Confess and risk losing a friend? Conceal and have your heart broken every time he talks about another girl he fancies? Both ways you lose.

If you are the bold type, I would say confess. At least you will feel relieved knowing that he knows, on top of that, the ball is now in his court. If he doesn’t feel the same about you, at least you know it for sure. I strongly suggest you move on with your life after the awkward confession session. Look up, be strong and move on, girls. On the contrary, I would personally avoid this option – I’ll totally chicken out.

So, which type of men do you have in your life? The buddy? The boyfriend? or the façade? It’s difficult to categorize them in this manner because some of them can be a mixture of almost everything, creating an unidentified hybrid. But one thing’s for sure -our relationship and interaction with men is inevitable. Who and what type of friendship you wish to establish with them, is completely entirely up to you – as long as you know where to draw the line.