June 15, 2011

Tergamak mereka yea…

As Salam semua warga planet bumi,

Pagi yang hening tadi… Sambil memandu kereta SapphireViv saye… Dan mendengar alunan lagu menerusi radio Hotfm… Saye tersentak!

Seorang caller berkata… “Saye jumpa baby”… “Betul-betul sebelah rumah saye dekat padang”… “Ada banyak semut dekat baby”… “Selimut baby dah basah lencun”… “Tali pusat dia tak potong tapi dia rentap sampai putus”… “Tali pusat tinggal setengah inci je”… “Baby hidup lagi”… “Baby menangis”…

Masya Allah… manusia apakah ini? Mana pergi perikemanusiaannya? Mana hilangnya rasa belas ehsan? Ooo… masa buat suka… masa buat sedap… (maaf yea ayat saye agak kasar). Berani buat berani la tanggung. Mak saye selalu pesan kat saye kalau saye malas sembahyang dulu (dulu la masa budak-budak)… “Tu namanya TANGGUNGJAWAB. Kita TANGGUNG dan kita JAWAB kat akhirat nanti”

Tau tak betapa sakitnya nak melahirkan anak? Tau tak masih ada pasangan yang dah lama berkahwin tapi tak punya anak? Tau tak anak yang bakal lahir itu mungkin akan menjadi seorang pemimpin yang berkaliber? Tau tak anak itu bukan satu bebanan malah ia akan memberi rezeki kepada kita.

Subhanallah… Dunia nak akhir zaman mungkin. Sudahlah~

(Posted by Android HTC Desire Z)

June 9, 2011

Apabila anak anda bertanya…

June 8, 2011

Keinginan yang tinggi untuk menonton

Salam,

Saye mahu menonton Nur Kasih. Tapi masih belum berpeluang. Mahu juga menonton cerita-cerita lain di panggung wayang. Juga masih belum berpeluang. Mungkinkah this weekend? Atau weekend ini juga tidak berpeluang. Huh… Biarlah. Tunggu saja…

Hampir menjadi n3n3k

Fuuhh…

Saye terlupa lagi… Hujan renyai-renyai… Saya mahu segera pulang berjumpa ate mote mote… Sudah keluar dari ofis… Cari kunci kereta… Takde… Dalam handbeg… Takde juga… Yea, kunci kereta di atas meja bilik saye… Cis! Saye sudah tua… Asyik lupa je…

Sabar itu cantik, Mawar

As Salam,

Terlampau kusyuk saye membaca 1 blog errr… sebenarnya 2 blog (suami dan isteri). Meleleh airmata saye. Sungguh tabah sang isteri yang masih muda menjaga 2 orang puteri yang sangat comel. Embun & Kekwa :-) setelah kehilangan suami yang meninggal di hadapan mata. Oh! saye belum boleh menerima dugaan dan ujian yang begitu. Tuhan, ampunkan saye…

Pada mulanya saye terbaca tulisan sang suami@Nafastari. Tulisannya sangat bagus. Sangat Islamic. Sangat tersusun dengan bait kata-kata dan sulaman yang cukup sedap untuk halwa telinga. Rasanya di zaman ini susah nak mencari suami sepertinya. Yang pandai masak. Yang pandai menjahit. Tapi… kenapa tidak update blognya?

Saye ternampak pula karangan sang isteri@mawarnafastari. Cara penceritaannya juga seperti suaminya. Tapi… di awal ceritanya saye pasti… dia sedang sangat bersedih. Sangat berduka. Ya, baru saye tau kenapa tidak dihupdate blog suaminya. Nafastari sudah tiada. Tiada di dunia ini. Dia telah mengadap Penciptanya. Innallilah… Takziah buatmu Mawar… Benar kata arwah suamimu “Sabar itu cantik, Mawar”

Yea benar. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Entah. Saye takut…

Colbie Caillat – Capri

Sangat suke dengar lagu ni :-) Makhluk di dalam perut saye menendang dengan kuat :-P

She’s got a baby inside
And holds her belly tight
All through the night
Just so she knows
She’s sleeping so
Safely to keep
Her growing
And oh when she’ll open her eyes
There’ll be no surprise
That she’ll grow to be
So beautifully
Just like her mother
That’s carrying
Oh Capri
She’s beauty
Baby inside she’s loving
Oh Capri
She’s beauty
There is and angel growin’ peacefully
Oh Capri
Sweet baby
And things will be hard at times
But I’ve learned to try
Just listening
Patiently, oh Capri
Sweet baby
Oh Capri
She’s beauty
Baby inside she’s loving
Oh Capri
Your beauty
Just like your mother
That’s carrying…Oh Capri