Ade +ve dan -ve nyer…

Heylo…

Bulan Ogos ni adalah bulan untuk kita semua rakyat Malaysia bersama-sama menyambut Kemerdekaan ke-51. Tapi apa yang saye nampak, semangat kemerdekaan jelas tak kelihatan langsung di mata-mata rakyat Malaysia. Masing-masing sibuk dengan isu-isu harga naik, politik dan Anwar yang memang hangat sekarang dan baru-baru nih kesah kemasukan pelajar UiTM 10% diberikan kepada bukan bumiputera. Apa neh!! Mane peginyer semangat kemerdekaan. Saye yang akan membuat pameran sempena bulan kemerdekaan ni terpaksa bekerja agak last minute kerana kebanyakan bahan info-info mengenai kemerdekaan tahun ini lambat dikeluarkan/dihebahkan. Kalau dulu di jalan, ramai kenderaan yang dah mengibarkan jalur gemilang. Tapi sekarang??? Hmmm… Tak kan lah sambutan ke-50, ke-100, ke-150, ke-200 dan seterusnya sahaja yang gilang-gemilang???

Kalau saye bace coretan member-member blog saye, mereka sibuk memperkatakan mengenai kemasukan pelajar bukan bumiputera di UiTM. Bagi saye, ade +ve dan -ve nyer… Saye juge bekas pelajar UiTM (semua bumiputera) dan sekarang bekerja di UPM (bumiputera, cina, indian, iran, pakistan dan foreigner-foreigner yang lain di seluruh pelusuk dunia). Truthly saye nak bgtau, pelajar bumiputera memang banyak yang masih ketinggalan. Cara pelajar bumiputera (terutama MELAYU) masih sentiasa ketinggalan dibelakang kerana mereka tiada perasaan untuk mengejar. “Kalu dapat baguslah, kalu tak dapat takpe”. (Hopefully bukan semua… plz…) So sad la… seriously… Mmmm… Berdanding dengan student Cina. Cina!!! Arghh!!! Dari zaman dulu kenapa mesti Cina yang lebih maju.

Berbalik kepada UiTM tadi, macam yang saye dah bagitau. Ade baik dan buruknya. Tapi saye tak nak komen ape-ape. Kiter tengok saje…

Abis sudah cherita…

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://suzila.munmon.com/2008/08/ade-ve-dan-ve-nyer/trackback/

Comments

Semangat kemerdekaan ek? Em, kalo diikutkan tak perlulah mengibarkan bendera kat kenderaan just semata-mata utk tunjukkan semangat tersebut walaupun tidak memahami apa erti kemerdekaan. Yg penting dalam hati tersemat perasaan tersebut. Tu pun dah mencukupi.

pembukaan 10% utk non-bumi kat UiTM ek? Kalo benarkan geng2 arab masuk ok la kot. awek2 arab cun2 woooo… haahhahhaa (malas nak serius2 topik ni)

haah la..dulu2 4-5 thn lepas ramai gak yg kibarkan bendera.. thn lepas wpun yg ke 50 tp still kurang nape ek? x dpt bendera pree kot..huhuhu.. esok br start kempen kan? kite tggu dan lihat….

sonok menjilid ek..km budak rekod dah penah buat.. siap dpt markah lg..pastu kena buat hard cover..klu x jatuh lulus..klu xleh bdiri/duduk gagal lorr…

iya… menjilid adalah pekerjaan yg seronot

Post a comment