March 13, 2013

Ayah!

Salam,

Sedikit permulaan cerita…

Pada jam kurang lebih 4 pagi hari Sabtu 9/3/13 (ulangtahun kelahirannya), mereka (Ayah, anak ke-2nya dan sahabatnya) mengalami kemalangan jalanraya di MRR 2 di mana kereta dinaiki mereka dari arah Sg. Besi ke Ampang berhampiran Terminal TBS Bandar Tasik Selatan telah di rempuh oleh sebuah kereta Camry yang terbabas dari arah bertentangan yang memasuki laluan mereka. Dipercayai pemandu berketurunan India menaiki kereta Camry tersebut memandu dibawah pengaruh alkohol dan juga dadah.

Yea sudah 4 hari ayah di ICU, HUKM… Alhamdullilah pada hari kedua saye menjenguk ayah, ayah tidak lagi diam kaku seperti hari pertama… “Ayah, Suzy datang… cepat sembuh yea… Kuatkan semangat”. Ayah bergerak sedikit dan kedua ibu jarinya menunjukkan thumb up! :-) Hati sedikit lega.

Insya Allah hari ini saye akan menjenguknya lagi…

February 20, 2013

Ketandusan idea untuk memasak

Salam semua…

Setiap hari saye masak untuk bekalan anak2 ke rumah baby sitter mak hawa. Kadang2 memang dah takde idea langsung nak masak ape. Zero!

Jadi, dengan adanya mince chicken saye pun dengan gigih buat chicken meatball. Hopefully anak2 saye suka..

image

Semalam buat soup. Ini hari masak kicap. Bole lah kan! kan! kan!

Mince chicken di gaul bersama potongan onion, ginger (tumbuk), sedikit garam dan tepung jagung.

Sukatannya adalah mengikut kesukaan hati dan kesesuaian kekentalan :-)

Posted via Galaxy S3

Saye tak kenal… Sorry…

As Salam…

Saye suke tengok tivi. Tapi saye tak punya banyak masa untuk melayan cerita-cerita yang berepisod. Kalau layan jugak konfen terskip banyak hari. Terpaksa la curi time bila anak-anak dah tido, kita cari Ipad bukak Dailymotion huh… Jadinya saye pun tak brapa nak kenal artis-artis baru kat Malaysia ni… Contoh paling senang… Fear Factor Selebriti Malaysia… Aaron Aziz je yang kenal saye saye kenal :-P Yang lain hmm…mmm.. jap jap… Maybe ada la dalam 5 orang yang saye kenal haha! Sungguh la tak informatif!

Ni dialog tadi dengan adik saye si Ninie…
Saye : Yang… sape Talha Harith? (Sambil membelek-belek Portal OB)
Ninie : Laa… tu pun tak kenal? Dia tu Hadi dalam cerita Setia Hujung Nyawa
Saye : Setia Hujung Nyawa?? Cerita apa tu? Sape lagi yang belakon?
Ninie : Amar Ashraf…
Saye : Errr… sape pulak tu?
Ninie : Dia jadi Zain Hakimi
(…dan soalan jawapan menjadi semakin panjang lebar…)
Haha! Kesian adik saye…

February 17, 2013

Sakit gigi…

Salam…

Si kakak yang sedang bermain bersama adik tiba2 terdiam dan terus cari mommy nya…

“Mommy… sakit…” tangan tunjuk mulut.
“Kenapa? Come… mommy check”.

image

Gigi geraham nak tumbuh

Ok… Tunjuk kakak depan cermin dan explain :-)

Posted via Galaxy S3

February 3, 2013

Membesar… Membesar… Membesar…

Salam…

Kejap je rasa anak saye sudah mula membesar bagai johan… Sudah banyak perkataan yang keluar dari mulutnya… Baik kakak mahupun adik… Masing2 berlumba antara satu sama lain…

Yang pastinya saye sedang berusaha untuk mengajar 4 bahasa kepada mereka. Bahasa Melayu (ini sudah semestinya pertuturan seharian), Bahasa Inggeris (ini penting untuk kemajuan), Bahasa Jawa (takmo lapok ditelan zaman) & Bahasa Perancis (bonus utk mereka)

Semoga anak2ku menjadi insan yang berguna kelak…

image

Ada talent olahraga macam mommy nie

image

Sara kata dia nak joging

image

Yaya & playground

image

Elshishi (klcc) best katanya...

Posted via Galaxy S3

Congrats Ateh

Salam…

Sudah lama tidak menjengah ke sini… Ape pun congrats Ateh. Kerna sudah menjadi tunangan orang… Sila banyakkan bersabar dengan dugaan, cobaan dan rintangan…

Penat kami masih belum rebah… Anak2 sudah dihantar ke kampung Shah Alam :-) … Rindu pulak telatah nakal mereka…

image

Rekaan awal pelamin

image

Dan... hasilnya...

[posted via Galaxy S3]

August 17, 2012

Salam Lebaran 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Welcome home Lolie Eveé

Salam Ramadhan, tinggal beberapa hari nak raya…

Sudah 1 minggu… yea benar 1 minggu saya bersama chenta baru saye! Lolie Eveé namanya :-p


August 9, 2012

Apa itu “Keeka…”

Salam Ramadhan Mubarak,

‘Keeka’… Apa itu ‘Keeka’? Pada mulanya saye memang tak paham. Si kecil beria benar mahu memberitahu isi hatinya. Ingin beritahu pada mommynya apa itu ‘Keeka’. Saye pening memikir…

Selang beberapa hari, kami mahu pulang ke rumah. Lalu lah kami di tepi padang permainan sambil menaiki Bob Kenary (Kata tuan empunya, Bob The Town Car namanya… ah pedulikan! Tak cool langsung nama itu!! Kekekek…) Si anak terus menjerit ‘Keeka!!!’. Ok. Saye dah faham. Sampai sekarang ni kalau saye tunjuk mesti dia sebut ‘Keeka’. Puas dah ajar. ‘Keeka’ jugak yang disebut.

Saye sedang sabar menunggu bila la dia bole sebut ‘Mommy jom pegi PLAYGOUND‘. Hahaha!!! [Keeka = Playgrond]. Sara… Sara…

August 1, 2012

Kau yang bernama… SERI

Seri,

Saye yang bagi nama itu… Sedap tak? Seri SapphireViv. Hari ni genab 4 tahun 6 bulan 24 hari Seri bersama saye. Dan hari ini juga saye akan tinggalkan Seri. Tinggalkan untuk selamanya… Maafkan saye Seri… Awak tetap kereta pertama saye :-)

Dulu Seri yang temankan saye dating… Dulu jugak Seri yang bawak mak pegi pasar beli barang-barang untuk jualan… (Dulukan mak business women). Dulu Seri jugak yang bawak saye hari-hari pegi mencari rezeki, jalan-jalan, makan angin, tengok lampu… hmmm apakah? Sampai laa status saye bertukar dari single ke married. Dari cik ke puan. Dari Ujie ke Mommy.

Seri… Seri… Seri… dan Seri… Sebab tu awak memang berseri-seri kat mata saye :-)

Seri memang pandai… dua tiga hari ni merajuknya memang kuat. Enjin tak leh start lah… Kunci masuk lubang dashboard handbreak lah… Hmmm… Seri… Seri…

Jangan notty yea… Lepas ni Seri dah tak jumpe Bob Kenary. Semua barang-barang Seri saye bagi Bob Kenary. Itu je la peninggalan yang ada. Tapi Seri akan kekal di dalam kotak memori saye…

Selamat tinggal BJT 8792 aka Seri SapphireViv aka Loktaraliz… 8 Januari 2008 – 1 Ogos 2012.

BJT - Budak Jahat Tercantik

Loktar - support AMMA main WoW... Aliz - nama saye version terbalik

Nama saye di hati Seri